Xbox Series X vs. PlayStation 5 (PS5): care este cel mai bun?

Putetivi-va visele

Xbox Series X

Jocul nu are limite

PlayStation 5

Xbox Series X de la Microsoft oferă hardware bestial de ultimă generație, promițând „de patru ori” capacități de procesare ale Xbox One X și cu putere de calcul de 12 teraflopi (TF). Însoțit de câștiguri de stocare și memorie, acesta propune să eficientizeze jocurile de generație următoare.

499 USD pe Amazon

În timp ce PlayStation 5 nu atinge puterea de a procesa Xbox Series X, este încă 10 considerabil.2 TF trece peste familia sa actuală de console, în frunte cu o configurație ucigașă de stocare în stare solidă. Dovedit că reduce timpii de încărcare, împreună cu o mulțime de funcții noi de sistem, intră în noua generație valorificând succesul trecut.

499 USD pe Amazon

Urmează un an care schimbă jocurile, cu două dintre cele mai mari console de ultimă generație din lume acum pe rafturile magazinelor, deși cu aprovizionare limitată. În timp ce Microsoft oferă un turn de putere cu Xbox Series X monolitică, PlayStation 5 oferă un upgrade la fel de convingător de la Sony. Am împachetat tot ce trebuie să știți despre cei doi titani de generație următoare și despre modul în care se comportă.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: Caracteristici

Sursa: Matt Brown | Windows Central

După cum era de așteptat de la orice reîmprospătare semnificativă a consolei, Microsoft și Sony și-au concentrat eforturile pe furnizarea de performanțe emblematice pentru viziunea lor de generație următoare. Ambele console include siliciu AMD personalizat, bazat pe arhitectura principală de procesor Zen 2, alături de cele mai recente plăci grafice Navi. Acest duo se află în centrul progreselor grafice față de Xbox One și PlayStation 4, împingând-o, rate de cadre și fidelitate vizuală generală.

Xbox Series X este cea mai recentă evoluție a hardware-ului Microsoft, cu un design monolitic complet negru, care are interiorul stivuit. Este o cutie masivă, cu volumul față de consolele Xbox One anterioare, ajutând un nou sistem de răcire cu un singur ventilator și aspirând aer prin consola. Sony a lansat un design mai abstract, în două tonuri, învelit într-o carcasă exterioară albă, înaripată. Diferența este alb-negru (punctul de cuvinte pe deplin intenționat), dar poziționează ambele ca console masive în comparație cu predecesorii lor. Și nu vă faceți griji; ambele stau pe verticală și pe orizontală, ideală pentru configurația dvs. existentă.

Xbox Series X și PlayStation 5 vizează sus, ambele capabile de rezoluții până la 8K sau de ieșiri de 120 de cadre pe secundă (FPS). Cu toate acestea, se traduce într-o linie de bază 4K 60 FPS, împingând cele mai bune televizoare 4K pentru Xbox Series X. Acest lucru ajută la ridicarea consolei peste soluții de generație actuală, Microsoft promovând în mod special o creștere de „de patru ori” a puterii față de Xbox One X. Console oferă, de asemenea, urmărirea razelor accelerate hardware prin intermediul GPU-urilor lor Navi, simulând mai bine modul în care lumina interacționează cu virtuale.

Primele prototipuri PlayStation 5 au redus timpul de încărcare de 15 secunde în Marvel's Spider-Man (2018) la doar 0.8 secunde.Sursa: Sony Interactive Entertainment

O altă schimbare de generație următoare vine odată cu adoptarea unităților SSD, în primul rând creșterea vitezei de transfer la nivelul întregului sistem. Acest lucru acceptă reduceri de neegalat ale timpilor de încărcare, ambii deținători ai platformei angajându-se-se să elimine așteptarea dintre pornirea și intrarea în acțiune. O exclusivitate pe PlayStation 5 de la Wired a evidențiat aceste beneficii, reducând timpul de încărcare de 15 secunde a lui Spider-Man din 2018 de la PlayStation 4 Pro la doar 0.8 secunde.

Microsoft are ambiții similare, angajându-se spre un SSD NVMe și RAM GDDR6, tăierea încărcării și creșterea capacităților de multitasking. A demonstrat că, cu State of Decay 2, reducerea timpului de încărcare de 45 de secunde pe Xbox One X la doar șapte secunde pe Xbox Series X. Deși câștiguri puternice pe ambele platforme, tehnologia SSD de la Sony a ieșit constant pe primul loc.

Compatibilitatea cu versiunea inversă Xbox One a debutat după lansare, acum fundamentală pentru Microsoft în 2020.Sursa: Windows Central

Având în vedere că arhitectura hardware anterioară a fost transferată la console, Microsoft și Sony au apărut ca susținătorii puternici ai compatibilității inverse. În timp ce Xbox One a depășit aceste obstacole după lansare și Sony a încercat să ofere titluri anterioare prin PlayStation Now, ambele console viitoare au în sfârșit compatibilitate nativă cu versiunea anterioară a lansării.

Pentru Xbox Series X, se presupune include bibliotecă Xbox One, inclusiv vastul său catalog compatibil cu jocurile originale Xbox și Xbox 360. Anumite jocuri Xbox One actualizate pentru Xbox Series X pot, de asemenea, să accepte „Smart Delivery”, permițând upgrade-uri automate și gratuite de-a lungul generațiilor, trăgând cea mai bună versiune disponibilă pentru dispozitivul dvs. Microsoft acceptă și accesorii Xbox One existente, inclusiv controlere și căști. Sony acceptă, de asemenea, o bibliotecă bogată de titluri PlayStation 4 pe PlayStation 5.

PS5 aduce titluri mai aproape de sistem de operare, cu instalații configurabile și o integrare mai profundă a jocului.Sursa: Windows Central

Noul sistem de operare PlayStation 5 propune, de asemenea, să elimine barierele sarcinilor mai mici, stimulând o relație mai strânsă între interfața cu utilizatorul și jocurile. „Chiar dacă pornirea jocurilor va fi destul de rapidă, nu vrem ca jucătorul să fie pornească jocul, să vedem ce se întâmplă”, a spus Mark Cerny, arhitect principal de sisteme PlayStation, cu Wired. Acest lucru menține jocurile mai conectate la experiența mai largă PlayStation, integrând profund jocurile în sistem.

Și Microsoft a mai rămas rezervat în ceea ce privește sistemul de operare care alimentează Xbox Series X, trăgând bazele Xbox One. Xbox Series X aduce avans kernelului universal partajat, cu îmbunătățiri pentru a beneficia de overhead hardware suplimentar. Acestea includ accelerarea interfeței infam de lentă și activarea multitasking-ului între mai multe titluri. Noul mediu de operare Game Core pentru dezvoltatori aduce, de asemenea, creșteri, promovând adoptarea DirectX 12 și simplificând viitoarea dezvoltare Xbox.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: Specificații

Sursa: Microsoft

Saltul de generație următoare înseamnă o putere completă nouă sub capotă, Xbox Series X și PlayStation 5 împingând limita a ceea ce există pe piață. Siliciul AMD personalizat se află în ambele dispozitive, promițând performanțe emblematice în jocuri și ridicând familiile de console respective cu noi funcții.

Tehnologiile AMD alimentează din nou următoarea Xbox și PlayStation, cu echipe de sine stătătoare repartizate pentru a oferi creierul mașinilor viitoare. Aceasta se bazează pe noua arhitectură de procesor Zen 2 de 7 nm cu 8 nuclee, flancată de un GPU bazat pe Navi, reprezentând apogeul dezvoltărilor recente ale PC-urilor AMD la preț. Microsoft și Sony au, de asemenea, suport pentru ray tracing accelerat hardware, au făcut ca stocarea SSD să devină standard și au folosit memoria GDDR6 ca RAM.

Sursa: Sony

Am completat mai jos specificațiile pentru Xbox Series X și PlayStation 5:

Categoria Xbox Series X PlayStation 5
Procesor 8x nuclee @ 3.CPU personalizat Zen 2 de 8 GHz 8x nuclee @ 3.CPU personalizat Zen 2 de 5 GHz
Grafică 12.155 TFLOPS, 52 CU @ 1.825 GHz personalizat RDNA 2 10.28 TFLOPS, 36 CU @ 2.23 GHz personalizat RDNA 2
Amintirea 16 GB GDDR6, 320 MB autobuz 16 GB GDDR6, 256 biți
Lățimea de bandă a memoriei 10 GB @ 560 GB/s, 6 GB @ 336 GB/s 448 GB/s
Stocare interna SSD personalizat NVME de 1 TB SSD personalizat NVME de 825 GB
Debit I/O 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (comprimat) 5.5 GB/s (Raw), 8-9 GB/s (comprimat)
Stocare extensibilă Card de expansiune SSD personalizat de 1 TB Slot SSD NVMe
Stocare externă Suporta HDD extern USB Suporta HDD extern USB
Unită optică Uniți Blu-Ray 4K UHD Uniți Blu-Ray 4K UHD
mărimea 301 mm x 151 mm x 151 mm 390 mm x 260 mm x 104 mm
Preț 499 USD 499 USD

Sursele noastre au sugerat inițial că Xbox Series X va avea un CPU Zen 2 cu opt nuclee care vizează 3.6GHz, susținută de îmbunătățiri aduse memoriei cache, nouă arhitectură de siliciu și alte optimizări proprietare. Specificațiile reale, așa cum au confirmat Microsoft, au fost mai puțin bune, cu un procesor capabil să ruleze la 3.8 GHz (3.6GHz cu SMT). Acest lucru ajută Microsoft să depășească creșterea de patru ori pretinsă față de Xbox One X.

Aceasta se asociază cu GPU-ul Navi care are o putere de calcul de 12 teraflopi (TF), în comparație cu configurația 6TF a Xbox One X. GPU-ul Microsoft rulează cu 52 de unități de calcul tactate la 1.825 GHz.

Dar asta pune bazele unei mașini bestiale, în conformitate cu PlayStation 5. De asemenea, Microsoft a oferit o alternativă mai ieftină pentru piața de masă, Xbox Series S, în timp ce PlayStation 5 are o ediție digitală mai ieftină.

Microsoft și Sony au dezvăluit specificații consolei în martie, fiind așteptate mai multe pe anul 2020.Sursa: Microsoft

Sony include și un 3 cu opt nuclee.CPU Zen 2 personalizat de 5 GHz, nu prea departe de oferta Microsoft pentru Xbox Series X, alături de un 10.28 TF GPU. Ambele console câștiguri enorme față de generația actuală și, în timp ce PS5 nu are putere de procesare brută, stocarea sa rapidă preia conducerea.

Sony face câștiguri cu configurarea SSD personalizată, cu suport pentru unități NVMe standard pentru PC pentru stocare ultra-rapidă. Acestea vor ajuta la reducerea timpilor de încărcare și la eficientizarea performanței tuturor titlurilor, dovedind arma secretă pentru următoarea generație.

Controlerul Xbox Series X vs. PlayStation DualSense

Microsoft se bazează pe controlul Xbox One, acum cu funcționalități suplimentare pentru Xbox Series X.Sursa: Microsoft

Microsoft a dezvăluit Xbox Series X alături de cea mai recentă revizuire a controlerului, bazându-se pe designul Xbox One a dovedit-o să-și facă mai multe. Adăugarea semnăturii este un nou buton dedicat „Partajare”, imitând caracteristica popularizată de DualShock-ul PlayStation 4 și Nintendo Switch. Cheia permite capturarea și partajarea rapidă a videoclipurilor și a capturilor de ecran, bazându-se pe Game DVR de la Xbox One.

Care se asociază cu un nou D-Pad hibrid inspirat de controlerul wireless Xbox Elite Series 2, de formă circulară, cu cinci suprafețe pătrate definite. Mânerele de declanșare texturate sunt standard, ceea ce face o diferență uriașă în comparație cu Xbox One.

Vorbind cu conducerea Xbox, GameSpot a detaliat, de asemenea, o siluetă de controler „încă puțin mai mică” pentru Xbox Series X, ca răspuns la cercetarea utilizatorilor. Deși o schimbare subtilă, Microsoft speră să pună în aplicarea ergonomiei în cea mai largă gamă de cumpărători Xbox. De asemenea, protocolul proprietar Xbox Wireless revine, extinzând eforturile de reducere a latenței de intrare.

La fel ca controlerul wireless Xbox Elite Series 2, controlerul din seria X dispune de USB Type-C; cu toate acestea, este nevoie de baterii AA. Pachetele de baterii reîncărcabile sunt compatibile, dar opționale.

Înrudit: Controlerul DualSense al PS5 are funcții pe care Xbox ar fi trebuit să le aibă cu ani în urmă

Următorul controler PlayStation, numit DualSense, introduce noi progres în haptică.Sursa: Sony

PS5 include și noul controler „DualSense”, extinzând familia de control intern la Sony cu o nouă generație, dincolo de DualShock. Numele se referă la noi funcții care oferă feedback suplimentar jucătorilor, prin simțul tactil. lucru, împreună cu un aspect modern și elegant, adoptând o siluetă mai largă și acest design în două tonuri ca și consola PS5.

Printre necesare fundamentale ale lui DualShock 5 se numără adăugarea de „declanatoare adaptive”, care găzduiesc niveluri variabile de rezistență la declanșare în conformitate cu jocul. Declanșatoarele oferă feedback cu privire la scenariile personalizate, emulând tensiunea cordonului săgeții sau diferențierea clasei de arme de foc. Îi însoțește pe cei cu haptică de creștere, avansându-și motoarele de zgomot cu dispozitive de acționare a bobinei vocale foarte programabile în oricare dintre mânerele. Asta înseamnă o configurație generală mai receptivă decât Xbox, care a experimentat pentru prima dată cu declanșatoare de impuls și haptică direcțională încă din 2013.

DualSense introduce un nou design bicolor, similar cu consola PlayStation 5.Sursa: Sony

Sony aduce și alte cabluri, inclusiv o trecere USB Type-C pentru conectivitate și încărcare prin. Difuzorul și cu o claritate integrată, asociat cu o baterie internă de capacitate mai mare. Fosta bară luminoasă a fost, de asemenea, îndepărtată, o cauză principală a epuizării rapide a bateriei, cu o strălucire delicată care radiază în schimb prin design.

Alte modificări notabile includ trecerea unui buton „Partajare” la un buton „Creare”. De asemenea, obținem un microfon integrat, care le permite utilizatorilor să converseze fără căști - o neglijare din partea Microsoft care ar ajuta la creșterea aplicației cu voce activată a Xbox One.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: Jocuri

Sursa: Microsoft

Cu Xbox One și PlayStation 4 intrând în ultimele luni în centrul atenției, valoarea unei game convingătoare nu a fost niciodată mai evidentă.

PlayStation 5, Xbox Series X și Xbox Series S s-au lansat cu linii de lansare desigur slabe, făcând ambele console mai puțin convingătoare la începuturile lor. Microsoft și-a împins nava emblematică, Halo Infinite, înapoi până la sfârșitul anului 2021, bazându-se în mare măsură pe titluri de la terți până la vacanță. Și în timp ce Sony avea titluri notabile precum Astro's Playroom și Spider-Man: Miles Morales, niciunul nu au fost vânzători de sisteme autentice.

Anunțurile recente ale Microsoft sugerează un viitor luminos pentru Xbox Series X și Xbox Series S, cu o serie de noi studiouri și proiecte acum la orizont. Titlurile viitoare includ Halo Infinite, Senua's Saga: Hellblade 2, Forza Motorsport și Fable, cu speranța că acestea vor alătura celor mai bune jocuri Xbox. Achiziția recentă de către companie a ZeniMax, inclusiv Bethesda și alte echipe de mare profil, înseamnă, de asemenea, că The Elder Scrolls, Fallout și DOOM se alătură familiei Xbox. Și, în timp ce multe proiecte, rămân puțin întârziate, valoarea pe termen lung a abonamentului său Xbox Game Pass pare promițătoare.

Și pentru Sony, colecția sa creativă are o gamă de proiecte variate pe foaia de parcurs pentru următorii ani. Compania a tachinat zeci de jocuri PS5 viitoare prin diverse evenimente, inclusiv experiențe interne PlayStation Studios și ajutor de la terți. Horizon Forbidden West, Gran Turismo 7 și Ratchet & Clank: Rift Apart au fost printre marile dezvăluiri ale Sony.

Atât Xbox Series, cât și PlayStation 5 vor beneficia, de asemenea, de titluri terțe în calendar, cu zeci de titluri X vor beneficia în 2021.

Xbox Series X vs. PlayStation 5: preț și disponibilitate în 2021

Atât PlayStation 5, cât și Xbox Series X se vând cu amănuntul pentru 499 USD în S.U.A.S., deși cu o ediție digitală PlayStation 5 mai ieftină în producție, care reduce prețul la 399 USD. Proprietarii în devenire de Xbox care doresc să economisească pe jocurile de generație următoare vor trebui să ia în considerare Xbox Series S, care oferă mult din același, dar vizează televizoarele HD la rezoluție 4K. Dar cea mai mare provocare în acest moment este disponibilitatea lor, stocul limitat dominând conversația despre aceste dispozitive.

Noile console Xbox și PlayStation sunt greu de găsit la începutul anului 2021, cu oferta limitată și cererea record, favorizând un provocator pentru cumpărători. Stocurile recente continuă să se epuizeze în câteva secunde, cu o piață de revânzare înfloritoare care evaluează consolele cu markupuri de preț ridicat. Se preconizează că acest lucru va continua pe tot acest an, doar agravat de evenimentele mondiale actuale.

Xbox Series X

Xbox Series X este noul flagship al Microsoft, fiind cea mai puternică consolă cu performanță GPU de peste 12TF și un SSD personalizat. Se mândrește cu rezoluție până la 4K și 120 FPS, compatibilitate completă cu versiunea precedentă de-a lungul a patru generații și suport pentru ray-tracing.

  • Vezi pe Amazon
  • Vezi la Microsoft
  • Vezi la Walmart

PlayStation 5

Sony și-a lansat următoarea generație PlayStation 5, cu o cerere fără precedent în întreaga lume. Noua consolă de jocuri împinge jocurile cu rezoluție 4K până la 120 de cadre pe secundă (FPS), oferind cele mai bune experiențe într-o linie exclusivă de succes.

  • Vezi pe Amazon
  • Vezi la Sony
  • Vezi la Walmart

Este posibil să obținem o comisie pentru a folosi link-urile noastre. Află mai multe.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here