Windows 10X: tot ce trebuie să știți

Windows 10X a fost o nouă versiune de Windows care a fost construită de la zero pentru computere noi și trebuia să înceapă livrarea pe hardware în 2021. Este construit pe o nouă versiune modernă de Windows numită „Windows Core OS” care reduce componentele și caracteristicile vechi în favoarea experiențelor contemporane ale utilizatorilor și a securității asigurăte.

Din păcate, Microsoft a anunțat că dezvoltarea pe Windows 10X a fost amânată și nu va fi lansată pe noi PC-uri anul acesta. De fapt, este puțin probabil ca Windows 10X să se lanseze vreodată acum, când Microsoft lucrează la o nouă reîmprospătare a experienței utilizatorului pentru Windows Desktop, cu numele de cod Sun Valley și se așteaptă să se lase la sfârșitul acestui an.

Oricum, acest articol rămâne ca o privire în următorul celor câteva dintre noi experiențe și schimbări pe care Microsoft le-a inițiat cu Windows 10X.

Oferte VPN: licență pe viață pentru 16 USD, planuri lunare la 1 USD și mai mult

O nouă experiență de utilizator

Sursa: Microsoft

Windows 10X a prezentat un nou shell - interfața cu utilizatorul - care a fost construit cu tehnologii moderne. Este o experiență de utilizator adaptativă care se poate ajusta în funcție de „postura” dispozitivului dvs. De exemplu, cu un PC pliabil, utilizatorul ar putea dori să-l folosească în mai multe moduri diferite; ca laptop, tabletă sau în modul cort pentru filme. Din acest motiv, interfața cu utilizatorul trebuie să se adapteze pentru a oferi cea mai bună experiență, indiferent de modul în care dispozitivul este utilizat.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că elementele shell moștenite, cum ar fi Panoul de control, Exploratorul de fișiere și dialogurile și pictogramele de eroare au dispărut pe Windows 10X. Deoarece Microsoft a reconstruit întregul shell, acesta nu include niciunul dintre lucrurile moștenite care fac ca Windows 10 să fie atât de inconsecvent când vine vorba de UI. Windows Shell pe Windows 10X ar trebui să fie mult mai consistent.

Un nou meniu Start

Sursa: Windows Central

Microsoft a reproiectat experiența meniului Start pe Windows 10X, cu accent pe productivitate. Dispune de o bară de căutare a nivelului de sistem în partea de sus, care poate căuta, de asemenea, pe web și o grilă de aplicații instalate mai jos, în locul plăcilor live.

De asemenea, are o zonă de „activități recente” care se actualizează dinamic cu lucruri în care utilizatorul ar dori să sară direct, cum ar fi documente Office recente și site-uri web vizitate. Lista de aplicații fi personalizate, cu posibilități de utilizare a rețelei de aplicații în primele rânduri.

O nouă bară de activitate

Sursa: Windows Central

Windows 10X a avut și o nouă bară de activitate adaptivă care are un design centrat. Butoanele Start și Task View apar în centru, cu aplicațiile care rulează și fixate între cele două. Când deschideți o aplicație, butoanele Start și Task View se despart ușor, oferind Barei de activitate un aspect mult mai fluid.

Există câteva animații noi; butoanele Start și Vizualizare activități au propriile animații atunci când se dă clic pe, iar pictogramele aplicațiilor se ridică subtil atunci când minimizează regulile aplicațiilor în bara de activități. Pe lângă noul design, există și până la trei dimensiuni diferite de bară de activități: mic, mediu și mare. Mare este excelent pentru tablete, în timp ce medii și mici imită dimensiunile obișnuite pe care le avem deja astăzi pe Windows 10.

Pe tablete, utilizatorii pot acum glisa în sus oriunde în bara de activitate pentru a accesa meniul Start, facilitând accesul utilizatorilor cu atingerea listei de aplicații. Nu mai trebuie să apăsați pe butonul Start specific pentru a accesa meniul Start.

Un nou Centru de Acțiune

Sursa: Windows Central

Pe lângă noi experiențe Start și Taskbar, a existat și un nou Centru de acțiune pentru a le complimenta. Acest nou Centru de acțiune pune mai mult accent pe acțiuni rapide, cu capacitatea de a trece la acțiuni rapide specifice pentru un control suplimentar, fără a părăsi deloc Centrul de acțiune.

De asemenea, este proiectat în așa fel încât să imite un centru de control, cu notificări găzduite deasupra într-o casetă separată. Acest nou Centru de acțiune include elemente precum comenzile de volum, opțiunile de alimentare și procentajul bateriei. Există, de asemenea, o nouă interfață de utilizare pentru controlul muzicii, care apare în Centrul de acțiune atunci când muzica este redată dintr-o aplicație acceptată.

O nouă experiență de configurare

Sursa: Windows Central

Deoarece fiecare parte a Windows 10X a fost reproiectată, experiența gata de fabricație a fost și ea actualizată cu un aspect și o senzație modernă. Încă te ghidează prin procesul de configurare Windows, selectând limba, conectându-te cu un cont Microsoft și acceptând termenii și condițiile, dar Cortana nu mai este prezentă pe tot procesul de configurare. Este o experiență de configurare mai tradițională, care a fost înfrumusețată pe 10X.

Noul File Explorer

Sursa: Windows Central

Deoarece Windows 10X are un nucleu modern, componentele vechi, cum ar fi clasicul File Explorer, nu mai sunt prezente. Aceasta înseamnă că Microsoft a creat un nou File Explorer specific Windows 10X și este construit în jurul OneDrive. Windows 10X este un sistem de operare web, care include modul în care stocați și gestionați fișierele pe computerul dvs. Windows 10X. În mod implicit, toate fișierele dvs. sunt sincronizate cu contul dvs. OneDrive în cloud, fiind, de asemenea, disponibil local pe dispozitiv.

Actualizare Windows găsită

Sursa: Windows Central

De asemenea, Microsoft îmbunătățește Windows Update într-un mod care îl face mult mai rapid pe Windows 10X. Instalarea actualizărilor de caracteristici va dura la fel de mult pe Windows 10, deoarece nu ca actualizările de caracteristici sunt acum instalate în fundal fără a necesita o repornire până la finalizarea actualizărilor. Așadar, la fel ca pe Android și Chrome OS, când actualizarea este gata să repornească computerul, va raporta ca de obicei și nu va dura 15 minute pentru a termina instalarea înainte de a reveni și a rula.

Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat actualizările care durează mai puțin de 90 de secunde pentru a reporni. Testele interne sugerează că este chiar mai rapid decât atât. Aceasta este o alegere uriașă față de modul în care Windows 10 realizează actualizările astăzi, care poate dura între 5 și 20 de minute pentru a reporni, în funcție de dispozitiv.

Securizat implicit

Sursa: Windows Central

Spre deosebire de Windows 10, Windows 10X prezintă ceva numit „separare de stat” și acest modul în care sistemul de operare se așează pe o unitate. Windows 10 instalează astăzi totul într-o singură partiție, ceea ce înseamnă că utilizatorul poate accesa fișierele de sistem, felul ca aplicațiile și potențialii atacatori. Pe Windows 10X, totul intra în propria sa partiție numai pentru citire. Așadar, fișierele OS sunt blocate, la fel ca fișierele aplicațiilor, driverele și registrul. Singurul lucru pe care îl pot accesa utilizatorul și aplicațiile este partiția utilizator.

Aceasta înseamnă că programele malware sau virusuri nu pot intra și nu pot afecta sistemul, deoarece acele programe sunt capabile să funcționeze doar într-o singură partiție și asta presupune că pot ieși în afara sistemului de containere de aplicații construite de Microsoft. Toate aplicațiile de pe Windows 10X rulează într-un container și au nevoie de permisiuni explicite pentru a accesa lucrurile care se află în afara containerului respectiv. Așa funcționează deja aplicațiile UWP pe Windows 10, iar Microsoft va extinde acest lucru la aplicațiile Win32 pe Windows 10X atunci când va ajunge suportul pentru aplicațiile Win32.

Vin niciodată?

Microsoft a anunțat la începutul acestui an că Windows 10X a fost amânat după 2021 și că, în schimb, acordă prioritate aducerii celor mai bune din Windows 10X la versiunea completă a Windows. Aceasta înseamnă că probabil că Windows 10X nu va fi livrat niciodată, dar că o mare parte din Windows 10X UX vor fi livrate ca parte a proiectului Sun Valley.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here