Care este diferența dintre USB-C și Thunderbolt 3?

Din ce în ce mai mulți producători care optează pentru a include porturi USB-C și Thunderbolt 3 pe laptopurile și alte dispozitive lor, mulți oameni se întreabă exact cum diferă aceste porturi și ce înseamnă de fapt termenii. Pentru a explica cum funcționează cele două tehnologii, să aruncăm o privire rapidă asupra istoriei fiecăreia și a modului în care acestea se aplică dispozitivelor noastre astăzi.

Care sunt diferite tipuri de USB?

Denumirile numerotate ale cablurilor USB sunt revizuite care au fost făcute de-a lungul anilor. USB 1.1 a fost primul disponibil comercial, USB 2.0 a venit câțiva ani mai târziu și de atunci ne-am mutat în USB 3.0, USB 3.1 generație 1 și USB 3.1 generație 2. Ambele generații de USB 3.1 s-ar putea numi SuperSpeed, dar vitezele lor sunt de 5 Gbps, respectiv 10 Gbps.

Oferte VPN: licență pe viață pentru 16 USD, planuri lunare la 1 USD și mai mult

Fiecare revizuire a crescut viteza de transfer de date, precum si cantitatea de putere care poate fi furnizata. Odată cu aceste revizuiri, au apărut și câteva forme diferite de conector și port. Noile revizuiri au rămas compatibile cu tehnologia mai veche, deși cu utilizarea adaptoarelor, hub-urilor și dongle-urilor.

USB-A

USB-A deasupra, USB-C desubt.

USB-A, cunoscut și ca USB Standard-A sau USB Type-A, este un conector dreptunghiular și a existat de la începutul pe măsură ce USB a trecut prin specificațiile numeroase. Porturile USB-A se găsesc pe nenumărate dispozitive, inclusiv pe multe computere desktop și laptopuri. Tastatura și mouse-ul dvs. folosesc probabil USB-A pentru a se conecta.

USB-B

USB Micro-B cu SuperSpeed.

USB-B, cunoscut și ca USB Standard-B și USB Type-B, este un conector mai pătrat, cu margini teși în partea de sus și este compatibil cu USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 și USB 3.1. În timp ce aproape fiecare computer din ultimul deceniu a fost echipat cu porturi USB-A, practic tot ceea ce ați conectat celălalt capăt al acelui cablu USB a prezentat unul dintre diferitele tipuri de porturi USB-B. Marea majoritate a imprimantelor și scanerelor chiar și astăzi sunt echipate cu stilul original USB-B, care este aproape pătrat. Cele mai multe smartphone-uri care nu sunt iPhone până în ultimii doi ani au fost echipate cu USB Micro-B (cunoscut mai frecvent sub numele de Micro-USB), în timp ce o mulțime de dispozitive sunt echipate cu porturi USB Mini-B (ca toate camerele GoPro, cu excepția celor mai recente). ).

USB-C

USB-C, cunoscut și sub denumirea de USB Type-C, semnifică forma conectorului și a portului care este cea mai recentă evoluție în linia USB-A și USB-B. USB-C folosește un conector mic, dreptunghiular, cu margini rotunjite, care poate fi introdus într-un port cu fața în sus sau în jos.

conector USB-C.

În ceea ce privește specificația, USB-C este cel mai frecvent USB 3.1, care este capabil să ofere viteze de transfer până la 10 Gbps. De asemenea, poate furniza până la 100 de wați de putere - suficientă pentru a încărca rapid chiar și un laptop de mare putere. Aveți un telefon care folosește un port USB-C? Ce zici de un laptop? Lumia 950 și ASUS ZenBook 3 sunt ambele exemple de dispozitive care folosesc USB-C atât pentru încărca, cât și pentru a transfera date.

Ce este Thunderbolt?

Thunderbolt, la fel ca USB, a trecut câteva câteva revizuiri înainte de a ajunge cel mai târziu, Thunderbolt 3. Thunderbolt original a avut o viteză maximă de 10 Gbps, Thunderbolt 2 a avut o viteză maximă de 20 Gbps, iar Thunderbolt 3 are acum o viteză maximă de 40 Gbps. În timp ce primele două versiuni Thunderbolt au folosit un conector și un port Mini DisplayPort, Thunderbolt 3 a făcut echipă cu USB-C.

Gândiți-vă la Thunderbolt 3 ca împrumutând mașina altcuiva - în acest caz, o mașină USB-C - și capabil să o conducă foarte repede. Când acel vitezoar nu conduce mașina, vitezele revin la normal.

Fulgerul de lângă portul USB-C înseamnă că este capabil de Thunderbolt 3.

Cablurile Thunderbolt 3 pot funcționa ca cabluri USB-C obișnuite și invers. Cu toate acestea, portul de pe dispozitivul dvs. trebuie să aibă un cip Thunderbolt 3 pentru a profita de viteze suplimentare. De exemplu, conectarea unui cablu USB-C la un port USB-C obișnuit și așteptarea funcțiilor Thunderbolt 3 vă va lăsa trist.

De ce vrem Thunderbolt 3? Ei bine, este de patru ori mai rapid decât viteza maximă de 10 Gbps a USB 3.1, plus că puteți avea până la opt benzi de DisplayPort 1.2 date care merg înainte și înapoi, precum și patru benzi ale PCIe Generation 3 care merg înainte și înapoi.

Ați văzut acele GPU-uri externe pe care le folosesc unele laptopuri noi? Cel mai probabil se conectează printr-un port USB-C care este activat Thunderbolt 3, profitând de benzile PCIe. Ați văzut mai multe monitoare externe conectate la același laptop cu un singur cablu? Ar putea folosi benzile DisplayPort acordat cu Thunderbolt 3.

TL;DR

USB-C este un conector USB relativ nou care poate oferi o viteză de transfer până la 10 Gbps și o putere de până la 100 de wați. De asemenea, este complet reversibil - și nici nu vă faceți griji cu privire la conectarea corectă.

Thunderbolt 3 este o tehnologie complet diferită care folosește conectori și porturi USB-C. Cu Thunderbolt 3, puteți aștepta la viteze până la 40 Gbps, precum și la mai multe benzi PCIe și DisplayPort pentru a conecta lucruri precum GPU-uri externe și mai multe monitoare externe de înaltă rezoluție printr-un singur cablu.

Aveți mai multe întrebări? Asigurați-vă că lăsați în secțiunea de comentarii.

Este posibil să obținem o comisie pentru a folosi link-urile noastre. Află mai multe.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here