RAM pentru smartphone: ce este și când aveți nevoie de mai mult?

Se pare că Vivo va vinde un telefon cu 10 GB RAM. Este aproape la fel de mult ca multe PC-uri de jocuri și aproximativ 6 GB mai mult decât majoritatea telefoanelor. Are o mulțime de oameni care se scarpină în cap și întreabă de ce are nevoie de 10 GB de RAM și asta înseamnă că telefonul meu cu 4 GB are nevoie de mai mult??

Nu ar fi prima dată când vedem telefoane cu o mulțime de memorie RAM. OnePlus 5T are o configurație de 8 GB și a vedea 6 GB în interiorul unor telefoane devine destul de comun. Să vorbim despre ce este RAM, cum folosește telefonul tău RAM și de ce un telefon ar avea cu 250% mai mult decât „necesar”.

Ce este RAM?

RAM (Random Access Memory) este stocare digitală pe termen scurt. Calculatoarele (și da, telefonul dvs. este un computer) folosesc memoria RAM mai ales pentru a păstra date pe care aplicațiile active - împreună cu procesul și nucleul sistemului de operare - le folosesc, deoarece RAM este foarte rapidă când vine vorba de oraș și scriere. Chiar și cel mai rapid hard disk sau stocarea flash este lentă atunci când trebuie să citiți sau să scrieți ceva „în acest moment” și, în timp ce procesul din interiorul telefonului dvs. are propriul cache pentru a păstra datele care sunt folosite pentru calcul, există nu e mult. Snapdragon 835 (de exemplu) are 2MB de cache pentru nucleele de înaltă performanță și 1MB pentru nucleele de performanță scăzută. 2 MB de cache este suficient pentru a păstra ceea ce este folosit acum, așa că aveți nevoie de un loc unde să păstrați ceea ce este folosit în continuare.

Citirea și scrierea în și din RAM este rapidă. foarte repede.

Nucleul sistemului de operare acționează ca un polițist în trafic pentru tot ce se întâmplă atunci când vine vorba de utilizarea hardware-ului telefonului dvs. Când un joc sau orice aplicație dorește să deseneze un nou ecran, datele sunt create pentru a fi folosite pentru a ajunge în memoria RAM, unde sistemul de operare poate analiza, lăsa CPU și GPU să facă orice procesare necesare, apoi trimiterea pe ecran. , astfel încât punctele de culoare potrivite pot fi desenate în locurile potrivite.

Totul sună complicat și este, dar tot ce trebuie să înțelegi sunt trei lucruri de bază: RAM este un loc în care să-ți păstreze data pentru o durată scurtă de timp, iar acolo pot fi citite sau scris foarte repede. Datele din RAM sunt șterse atunci când închideți telefonul. O parte din memoria RAM a telefonului este folosită imediat ce îl reporniți și nicio aplicație sau chiar sistemul de operare nu poate folosi acea parte. Acest lucru este valabil pentru aproape orice computer; au (aproape) toți RAM și o folosesc la fel.

Cum folosește telefonul RAM

Memoria RAM din telefonul dvs. este folosită în cea mai mare parte ca loc pentru aplicațiile care rulează, pentru a-și stoca date. În cei mai simpli termeni, asta înseamnă că mai multă memorie RAM poate permite mai multe aplicații să ruleze în fundal fără a încetini telefonul. Dar, ca multe lucruri, nu este chiar atât de simplu. Memoria RAM din telefonul dvs. este în uz înainte ca Android să funcționeze și să funcționeze.

Nu vom vorbi aici despre managementul luxos la nivel scăzut sau despre lucruri precum Compcache, dar, practic, acesta este modul în care telefonul dvs. folosește memoria RAM din interiorul acestuia.

  • Spațiul nucleului: Telefonul dvs. Android rulează pe partea superioară a nucleului Linux. Nucleul este stocat într-un tip special de fișier comprimat care este extras direct în RAM în timpul secvenței de pornire a dispozitivului. This memorie rezervată deține nucleul, driverele și modulele nucleului care controlează hardware-ul și spațiul pentru stocarea în cache a datelor și în afara nucleului.
  • Un disc RAM pentru fișiere virtuale: Există câteva foldere și fișiere în arborele de sistem care nu sunt "reale.„Sunt pseudofișiere scrise la pornire și conțin lucruri precum nivelul bateriei și datele privind viteza procesorului. Cu Android, întregul director /proc este unul dintre aceste sisteme de pseudofișiere. RAM este rezervată, astfel încât să aibă un loc de locuit.
  • Radiouri de rețea: Datele despre IMEI și setările radio sunt stocate în NVRAM (memorie non-volatilă care nu este ștearsă atunci când opriți telefonul), dar sunt transferate în RAM împreună cu software-ul necesar pentru a accepta modemul la prima pornire. telefon. Spațiul este rezervat pentru a păstra toate acestea în memorie.
  • GPU: Adaptor grafic din telefonul dvs. are nevoie de memorie pentru a funcționa. Asta se numește VRAM, iar telefoanele noastre folosesc GPU-uri integrate care nu au VRAM de sine stătătoare. RAM de sistem este rezervată pentru aceasta.

Odată ce s-a terminat și telefonul dvs. este pornit și funcționează, ceea ce a mai rămas este memoria RAM disponibilă de îngrijire a telefonului dvs. are nevoie pentru a funcționa și a rula aplicații. O parte din aceasta este, de asemenea, rezervată pentru lucruri care trebuie să se întâmple rapid (funcții de nivel scăzut ale sistemului de operare și întreținere), dar este rezervată într-un mod diferit prin ceea ce se numește setările „minfree”. Acestea sunt setări bazate pe software pentru persoane care au scris sistemul de operare și au creat nucleul pentru setul dvs. de telefon și păstrează o cantitate minimă de RAM liberă (deci, minfree), astfel încât aceste funcții de nivel scăzut pot fi efectuate după cum este necesar, fără a fi nevoie să aștepți ca să aplice să elibereze orice memorie.

Toate acestea sunt motive pentru care RAM disponibilă listarea în setări nu este aceeași cu cantitatea totală de RAM instalată în telefonul dvs. Suma totală este într-adevăr în interior, dar o parte din ea (de obicei aproximativ 1 GB sau cam așa ceva) este rezervată. Aplicații tale se luptă pentru restul.

RAM neutilizată este RAM irosită

S-ar putea să fi auzit această zicală despre Android și gestionarea memoriei. Este o chestie Linux, iar Android este un sistem de operare Linux bazat pe kernel, la fel ca Ubuntu. Ceea ce înseamnă că Android a fost creat pentru o umple memorie RAM plină de aplicații și date asociate acestora cât mai repede posibil și să o mențină plină, lăsând doar suma minfree de mai sus deschisă pentru sarcinile de menaj.

Android nu este Windows 10 și fiecare față lucruri diferite.

Acesta este diferit de modul în care funcționează Windows, dacă utilizați un Mac, este foarte aproape. Windows menține memoria RAM deschisă și liberă pentru o aplicație care are nevoie de ea. Linux păstrează o aplicație memorie până când memoria este necesară în altă parte. Acest lucru este decis și de setările minfree ale companiilor care a construit setul dvs. de telefon. Aplicațiile și procesele lor au o prioritate în funcție de ceea ce fac, cum o fac și când au fost ultima dată pe ecran. Când puteți să săți o nouă aplicație, aplicații cu priorități mai mici se închid, astfel încât să deschideți noua aplicație să aibă memoria RAM de care are nevoie.

Pe măsură ce vă folosiți telefonul, veți folosi multe dintre aceleași aplicații mai mult decât altele. Aceste aplicații vor tinde să rămână rezidente în RAM și să ruleze, astfel încât să fie disponibil într-o clipă. A RAM liberă înseamnă că aplicațiile ar trebui să repornească procesele care vă permit să interacționați cu ele, iar asta este mai mult și folosește mai multă energie a bateriei decât le păstrează în RAM.

Este o vorbă adevărată pentru telefonul dvs. Android (sau iOS), dar nu computerul Windows sau Chromebookul (de asemenea, un sistem de operare bazat pe kernel Linux, dar folosește și sandboxing într-o schemă de gestionare a memoriei RAM foarte personalizată), deoarece gestionează RAM diferit.

Ce face pentru mine să am mai multă RAM în telefon?

Știți deja răspunsul scurt, deoarece este mai sus - permite rularea mai multor aplicații în fundal. Dar răspunsul lung este cu adevărat interesant.

Primul telefon Android, T-Mobile G1, avea 192 MB de RAM. Pixel 2 are de aproximativ 22 de ori mai mult cu 4 GB.

8 GB sau 10 GB de RAM este exagerat pentru un telefon Android tipic. Telefoanele precum Nexus sau Android One/Android Go pot scăpa cu 1.5 - 2 GB de RAM liber după ce telefonul este pornit. La fel poate și un Galaxy S8, dar numai pentru că setările minfree sunt setate, astfel încât să se aplice acasă (interfața cu utilizatorul) să fie forțată să rămână deschisă și să se facă o parte din memoria RAM rezervată. Interfața Samsung necesită mai multe resurse, iar Samsung a făcut lucrul foarte inteligent aici, a fost instalat cu Galaxy S6 și a făcut o parte a decalajului ecranului de pornire. Bună treabă, Samsung!

Folosind ceea ce ne spune, putem vedea că un telefon precum Galaxy S8 are nevoie de mai multă RAM instalată. Deoarece aproape fiecare telefon vine cu 4 GB de RAM, nu există nicio diferență reală aici, iar un telefon Nexus are doar puțin mai multă memorie pentru a avea încă o aplicație sau două în funcțiune, deoarece interfața lui nu folosește atât de mult. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Samsung, LG, HTC și alții au incluse modalități de a distruge procesele care rulează în afara setărilor minfree pentru momentele în care are nevoie de un mic spor de performanță. Dacă omorâți toate aplicațiile pe care le puteți, aplicațiile care nu erau deja în memorie vor începe puțin mai repede.

Dacă faci lucrurile cu un pas mai departe și faci lucruri precum configurarea desktopului DeX de la Samsung, a avea mai multă memorie RAM poate fi un mare beneficiu. DeX, de exemplu, ar putea mai multă RAM pusă deoparte înainte ca telefonul să ruleze pentru VRAM și să aibă o bucată bună de folosit, astfel încât alte aplicații să proceseze să poată rula fără a fi întrerupt. Și puteți și mai creativ dacă dezvoltați software pentru un telefon cu RAM „extra”.

În mod ideal, un telefon cu memorie RAM fizică suplimentară (să spunem că 6 GB oferă 2 GB în plus) ar putea folosi un driver de dispozitiv care să permită DMA (Acces direct la memorie) pentru interfața cu utilizatorul. Acest lucru pune deoparte RAM la pornire doar pentru ecranul de pornire, intrarea tactilă și orice altceva care face telefonul să răspundă foarte mult, indiferent de orice altceva care rulează sau se întâmplă în afara memoriei RAM rezervată pentru DMA. Sunteți pregătit pentru răspunsul la atingere instantaneu sau pentru derulare? Pentru că așa o obțineți.

Nu aveți nevoie de mai mult, dar puteți folosi întotdeauna mai mult.

lucru ar permite nucleului să gestioneze o parte din RAM, dar într-un mod diferit de parametrii memmap setați pentru setările minfree când nucleul a fost construit. Software-ul și sistemul de operare controlează în continuare intrarea și ieșirea către interfața utilizatorului Home, dar nicio aplicație nu ar putea să suprascrie vreo dată din această secțiune a RAM, iar interfața va fi întotdeauna gata să acționeze asupra intrării dvs.

Acum extindeți această idee în „modul de joc” sau într-o soluție desktop sau în orice alt mod special în care poate fi folosit un telefon Android. Ar mai exista RAM mai mult decât suficientă pentru ca sistemul să-și facă treaba, în timp ce RAM suplimentară este acolo pentru a juca un joc 3D cu software-ul greu, fără a ucide toate aplicațiile din fundal sau a-ți pune telefon într-un loc. -un suport sau în carcasă de laptop pentru a fi folosit. în modul desktop are memoria de care are nevoie doar pentru ca acesta să funcționeze.

RAM este ieftină și având mai multă memorie RAM arată grozav pe o fișă de specificații

Companiile taxează mult pentru un model cu mai multă memorie RAM, dar cea mai mare parte se datorează faptului că înseamnă că au un alt model de fabricat și o altă listă de piese de întreținere. Cipurile reale care intra în interiorul telefonului costă doar bănuți atunci când cumpărați la volum. Dar a putea spune că telefonul tău are 6 sau 8 sau chiar 10 GB de RAM atunci când este anunțat, poate merge mult când vine vorba de fișa de specificații.

Este impresionant, mai ales pentru pasionații de tehnologie și cei care îngrijesc le adoptă timpurii. Recunosc, mă interesează. Îmi place să văd software optimizat care poate rula bine pe hardware minim, deoarece, pentru mine, este o formă de artă; scrierea codului poate fi frumoasa. Dar sunt, de, intrigat de ceea ce poate însemna a avea suplimentar atunci când cei doi s-au combinat în același mod RAM. Văzând 8 GB de RAM în specificații, mă interesează instantaneu, la fel cum o face un afișaj de înaltă rezoluție.

Vederea unor specificații mai bune este o modalitate sigură de a interesa utilizatorii timpurii.

Companiile care produc telefoane știu asta. Ei știu, de asemenea, că pun mai multă memorie RAM într-un telefon înseamnă că pot scăpa cu mai puțină optimizare a software-ului (un lucru costsitor și care necesită mult timp) sau să încerce să facă mai mult cu versiunea lor de Android. Oricum, unii dintre noi vor cumpăra doar din cauza specificațiilor. Acest lucru face ca costurile suplimentare să merite, oamenii care vorbesc despre produsul dvs. sunt neprețuite.

Acest lucru este deosebit de important în Est. Telefoanele cu specificații mai impresionante se vând mai bine în India și China (cele două piețe care arată cel mai mare potențial de creștere în industrie), deoarece mai mulți oameni din India și China doresc hardware impresionant. Servirea de catering pentru dvs. este un lucru inteligent.

Deci, ceea ce înseamnă toate acestea ...

Când toate acestea sunt spuse și gata, probabil că nu veți avea nevoie de mai mult de 4 GB de RAM pentru telefonul dvs. astăzi. Acest lucru se va schimba pe măsură ce telefoane vor începe să facă mai mult, motiv pentru care Nexus One a fost livrat cu 1 GB de RAM și Pixel 2 cu 4 GB de RAM. Dar este important să realizăm potențialul pe care îl are un surplus de 4 sau 6 GB de stocare digitală rapidă pentru idei și caracteristici noi. Nu lăsați RAM suplimentară să fie singurul dvs. hotărâtor atunci când cumpărați un telefon, dar nu o anulați ca pe un truc.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here