Cum să creați și să rulați un fișier batch pe Windows 10

Sursa: Windows Central

Pe Windows 10, un fișier batch are de obicei un ".bat" și este un fișier text special care include una sau mai multe comenzi care rulează în secvență pentru a efectua diverse acțiuni cu linia de comandă.

Deși puteți introduce manualul pentru a executa o anumită sarcină sau pentru a modifica setările de sistem pe Windows 10, un fișier batch simplifică munca de a trebui să reintroduceți comenzile, economisind timp și evitând greșelile.

De asemenea, puteți utiliza alte instrumente precum PowerShell pentru a scrie scripturi și mai avansate. Cu toate acestea, rularea fișierelor batch în linia de comandă este încă relevantă pentru a executa comenzi pentru a modifica setările, automatiza rutinele și pornirea aplicațiilor sau lansarea site-urilor web pe dispozitivul dvs.

În acest ghid Windows 10, vă vom ghida prin pașii pentru a crea și a rula un fișier batch. De asemenea, vom sublinia pașii pentru a crea scripturi avansate și le vom rula automat în timp util folosit Task Scheduler.

Oferte VPN: licență pe viață pentru 16 USD, planuri lunare la 1 USD și mai mult

 • Cum se creează un fișier batch pe Windows 10
 • Cum să rulați un fișier batch pe Windows 10

Cum se creează un fișier batch pe Windows 10

Este un proces simplu de a crea un fișier batch. Aveți nevoie doar de un editor de text și de câteva comenzi de bază pentru crearea cunoștințelor cu promptul de comandă. Instrucțiunile de mai jos prezinta pașii pentru a crea un fișier batch de bază și avansat și pentru a scrie un script pentru a modifica setările de sistem.

Creați fișiere batch Windows 10 de bază

Pentru a crea un fișier batch de bază pe Windows 10, urmați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Notepad și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide editorul de text.
 3. Introduceți următoarele rânduri în fișierul text pentru a crea un fișier batch:

  @ECHO OFF ECHO Felicitari! Primul fișier batch a fost executat cu succes. PAUZĂ

  Sursa: Windows Central

  Scriptul de mai sus scoate fraza „Felicitări! Primul fișier batch a fost executat cu succes," pe ecranul terminalului.

  Sursa: Windows Central

  • @ECHO OFF — Afișează mesajul pe o linie curată, dezactivând promptul de afișare. De obicei, această linie merge la începutul fișierului. (Puteți folosi comanda fără simbolul "@", dar folosirea acesteia ascunde comanda de execuție pentru a crea un return mai curat.)
  • ECO - Comanda imprimă textul după spațiul de pe ecran.
  • PAUZĂ - Permite ferestrei să rămână deschisă după rularea comenzii. Dacă nu utilizați această opțiune, fereastra se va închide automat imediat ce scriptul se termina de executat. folosiți această comandă la sfârșitul scriptului sau după o anumită comandă atunci când rulați mai multe sarcini și trebuie să faceți pauză între fiecare sarcină.
 4. Apasă pe Fişier meniul.
 5. Selectează Salvează ca opțiune.
 6. Confirmați un număr pentru script - de exemplu, primul_lot_de bază.băţ.

  Notă rapidă: În timp ce fișierele batch folosesc de obicei .băţ extensii de fișiere, puteți găsi și folosit .cmd sau .btm extensii de fișiere.

După ce ați finalizat pașii, puteți da dublu clic pe fișier pentru a rula. Alternativ, puteți folosi pașii de mai jos pentru a afla diferite moduri în care puteți rula un fișier batch pe Windows 10 utilizând Linia de comandă, Exploratorul de fișiere sau Programatorul de activități.

Creați un fișier batch avansat Windows 10

Pentru a crea un fișier batch avansat cu mai multe comenzi, utilizați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Notepad și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide editorul de text.
 3. Tastați următoarele rânduri în fișierul text pentru a crea un fișier batch Windows 10 mai avansat:

  @ECHO OFF :: Acest fișier batch detaliază Windows 10, hardware și configurația de rețea. TITLUL Informațiile mele de sistem ECHO Vă rugăm să așteptați... Verificarea informațiilor despre sistem. :: Secțiunea 1: Informații Windows 10 ECHO ========================== INFORMAȚII ECHO WINDOWS ECHO =========== ================= systeminfo | findstr /c:"Numele sistemului de operare" systeminfo | findstr /c:"Versiune OS" systeminfo | findstr /c:"Tipul de sistem" :: Secțiunea 2: Informații hardware. ECHO ============================= INFORMAȚII HARDWARE ECHO ECHO ================ = =========== systeminfo | findstr /c:"Total Physical Memory" wmic cpu get name wmic diskdrive get name, model, size wmic path win32_videocontroller get name :: Secțiunea 3: Informații de rețea. ECHO ============================= INFORMAŢII REŢEA ECHO ECHO ================ = =========== ipconfig | findstr IPv4 ipconfig | findstr IPv6 START //support.microsoft.com/en-us/windows/windows-10-system-requirements-6d4e9a79-66bf-7950-467c-795cf0386715 PAUZĂ

  Sursa: Windows Central

  Scriptul de mai sus execută fiecare linie pentru a interoga o serie de informații de sistem, iar rezultatul va fi împărțit în trei categorii, inclusiv „INFORMAȚII WINDOWS”, „INFORMAȚII HARDWARE” și „INFORMAȚII REȚEA”." De asemenea, comanda "START" va deschide browserul web în pagina oficială de asistență care prezintă cerințele de sistem Windows 10, pe care vă puteți verifica în raport cu informațiile dvs.

  Sursa: Windows Central

  • @ECHO OFF — Afișează mesajul pe o linie curată, dezactivând promptul de afișare. De obicei, această linie merge la începutul fișierului.
  • TITLU - Specifică un nume personalizat în bara de titlu a ferestrei.
  • :: — Permite scrierea de comentarii și informații de documentare. Aceste detalii sunt ignorate atunci când sistemul rulează fișierul batch.
  • ECO - Comanda imprimă textul după spațiul de pe ecran.
  • START - Lansează o aplicație sau un site web cu browserul web implicit.
  • PAUZĂ - Permite ferestrei să rămână deschisă după rularea comenzii. Dacă nu utilizați această opțiune, fereastra se va închide automat imediat ce scriptul se termina de executat.
 4. Apasă pe Fişier meniul.
 5. Selectează Salvează ca opțiune.
 6. Introduceți un nume pentru script - de exemplu, primul_lot_avansat.băţ.

După ce ați finalizat pașii, faceți dublu clic pe .băţ fișier pentru a-l rula sau utilizați pașii de mai jos pentru a executa scriptul cu Linia de comandă, Exploratorul de fișiere sau Programatorul de activități.

Creați un fișier batch Windows 10 acționabil

De asemenea, puteți scrie scripturi batch pentru aproape orice sarcină care nu necesită interacțiunea utilizatorului. De exemplu, pentru o hartă o unitate de rețea, pentru a instala o aplicație, pentru a modifica setările sistemului și multe altele.

Pentru a crea un fișier batch non-interactiv, utilizați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Notepad și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide editorul de text.
 3. Tastați următoarea comandă pentru o hartă o unitate de rețea în fișierul text:

  net use z: PATH-NETWORK-SHAREFOLDER-NAME /user:YOUR-USERNAME YOUR-PASSWORD

  Sursa: Windows Central

  În comandă, înlocuiți PATH-NETWORK-SHAREFOLDER-NAME pentru calea pentru folderul de îngrijire să îl montați pe computer și NUME DE UTILIZATOR PAROLA DVS cu numele de utilizator și parola care acordă acces la fișierele din rețea.

  Acest exemplu mapează un folder de rețea ca unitate în File Explorer. Folosește litera de unitate „Z”:

  utilizare netă z: 10.1.4.118shareone

  Sursa: Windows Central

  Notă rapidă: Captura de include comanda "pauză", dar aceasta nu este necesară. A fost adăugat în acest exemplu pentru a face o captură de ecran a terminalului. Dacă accesați fișierele pe un alt computer care utilizează un anumit număr de utilizator și o parolă, nu uitați să utilizați opțiunea /user: cu acreditare corectă.

 4. Apasă pe Fişier meniul.
 5. Selectează Salvează ca opțiune.
 6. Confirmați un număr pentru script - de exemplu, mount-z-unitate-de-rețea.băţ.

După ce finalizați pașii, fișierul batch va mapa folderul de rețea fără a deschide o fereastră de linie de comandă.

Demonstrăm doar un script cu o singură comandă, dar puteți include câte câte, atâta timp cât le scrieți câte o pe linie.

Cum să rulați un fișier batch pe Windows 10

Pe Windows 10, există cel puțin trei moduri diferite de a scrie fișiere batch. Puteți rula cererea utilizând Command Prompt sau File Explorer. configura scriptul pentru a-rula conform programului utilizând consola Task Scheduler. Puteți salva fișierele batch în folderul „Pornire”, permițând Windows 10 să ruleze imediat ce vă conectați la cont.

Rulați fișierul batch la cerere

Dacă puteți să rulați un script la cerere, două opțiuni, inclusiv File Explorer sau Command Prompt.

Prompt de comandă

Pentru a rula un fișier script cu promptul de comandă pe Windows 10, utilizați acești pași.

 1. Deschis start.
 2. Caută Prompt de comandă, faceți clic dreapta pe rezultatul de sus și selectați Rulat ca administrator opțiune.
 3. Tastați următoarea comandă pentru a rula un fișier batch și apăsați introduce:

  C:PATHTOFOLDERBATCH-NAME.băţ

  În comandă, asigurați-vă că specificați calea și numele scriptului.

  Acest exemplu rulează fișierul batch situat în folderul "scripturi" din folderul "Descărcări":

  C:UsersuseraccountDownloadsfirst_basic_batch.băţ

  Sursa: Windows Central

După ce ați finalizat pașii, consola va returna și fereastra nu se va închide dacă scriptul nu include "PAUSE", comanda deoarece invocați scriptul dintr-o fereastră de consolă pe care ați deschis-o manual.

Explorator de fișiere

Pentru a rula un fișier batch cu aplicația Windows 10 File Explorer, urmați acești pași:

 1. Deschis Explorator de fișiere.
 2. Deschideți folderul care conține fișierul batch.
 3. Faceți dublu clic pe fișierul script pentru al rula.
 4. (Opțional) Dacă o comandă necesită privilegii de administrator, va să rulați scriptul ca administrator făcând clic pe dreapta pe fișier și selectând Rulat ca administrator opțiune.

  Sursa: Windows Central

 5. Apasă pe da butonul

Odată ce ați finalizat pașii, scriptul va rula fiecare comandă în secvență, afișând creșterea în fereastra consolei.

Rulați fișiere batch la pornire

Windows 10 include, de asemenea, un folder special cunoscut sub numele de „Startup” pe care sistemul de verificare a fiecărei date când începe să ruleze automat aplicații, comenzi rapide și scripturi, fără a fi nevoie de o configurare suplimentară.

Pentru a rula un script la pornire, urmați acești pași:

 1. Deschis Explorator de fișiere.
 2. Deschideți în folderul care conține fișierul batch.
 3. Faceți clic pe dreapta pe fișierul batch și selectați Copie opțiune.
 4. Folosește Tasta Windows + R comandă rapidă de tastatură pentru a deschide Alerga comanda.
 5. Tastați următoarea comandă:

  shell:startup

  Sursa: Windows Central

 6. Apasă pe Bine butonul.
 7. Apasă pe Paste opțiunea din fila „Acasă” din Lansare pliant. (Sau faceți clic pe Lipeste scurtatura butonul pentru a crea o comandă rapidă la fișierul batch.)

  Sursă: dosarul de pornire Copiați și lipiți fișier batch

După ce finalizați pașii, de fiecare dată când vă conectați la Windows 10, fișierul batch se va executa automat.

Rulați fișierul batch conform programului

Pentru a utiliza Task Scheduler pentru a rula automat fișierul batch după o programare, utilizați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Planificator de sarcini și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide aplicația.
 3. Faceți clic pe dreapta pe ramura „Task Scheduler Library” și selectați Dosar nou opțiune.
 4. Confirmați un număr pentru folder - de exemplu, MyScripts.

  Notă rapidă: Nu este o certitudine să creeze un folder, dar este recomandat să se separe sistemul și sarcinile personale.

 5. Apasă pe Bine butonul.
 6. Extindeți ramura „Bibliotecă Task Scheduler”.
 7. Faceți clic dreapta pe MyScripts pliant.
 8. Selectează Creați sarcină de bază opțiune.

  Sursa: Windows Central

 9. În câmpul „Nume”, confirmați un nume pentru sarcină, de exemplu, SystemInfoBatch.

  Sursa: Windows Central

 10. (Opțional) În câmpul „Descriere”, scrieți sau descriere pentru sarcină.
 11. Apasă pe Următorul butonul.
 12. Selectează Lunar opțiune.

  Sursa: Windows Central

  Notă rapidă: Pe Windows 10, Task Scheduler vă permite să alegeți dintre diferite declanșatori, inclusiv o anumită dată, în timpul pornirii sau când un utilizator se conectează la dispozitiv. În acest exemplu, vom selecta opțiunea unei reguli sau sarcină în fiecare lună, dar poate fi necesar să configurați parametri suplimentari în funcție de situația dvs.

 13. Apasă pe Următorul butonul.
 14. Utilizați setările „Start” pentru a confirma ziua și ora pentru a rula sarcina.
 15. Utilizați meniul derulant „Lunar” pentru a alege lunile anului pentru a rula sarcina.

  Sursa: Windows Central

 16. Utilizați meniul derulant „Zile” sau „Activat” pentru a confirma zilele în care se execută sarcina.

  Sursa: Windows Central

 17. Apasă pe Următorul butonul.
 18. Selectează Porniți un program opțiunea de a rula fișierul batch.

  Sursa: Windows Central

 19. În câmpul "Program/script", faceți clic pe Navigați butonul.
 20. Selectați fișierul batch pe care puteți să îl executați.

  Sursa: Windows Central

 21. Apasă pe finalizarea butonul.

După ce ați finalizat pașii, sarcina va salva și va rula scriptul conform programului specific.

Instrucțiunile de mai sus sunt menite să programeze doar o sarcină de bază. Dacă puteți crea sau sarcină mai personalizată cu Task Scheduler, utilizați acești pași.

Ne concentrăm acest ghid pe Windows 10, dar fișierele batch există de mult timp, ceea ce înseamnă că vă puteți referi la aceștia dacă există încă o versiune mai veche, inclusiv Windows 8.1 sau Windows 7.

Mai multe resurse Windows 10

Pentru mai multe articole utile, acoperire și răspunsuri la întrebări despre Windows 10, vizitați următoarele resurse:

 • Windows 10 pe Windows Central — Tot ce trebuie să știți
 • Ajutor, sfaturi și trucuri pentru Windows 10
 • Forumuri Windows 10 pe Windows Central

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here