Cum să convertiți MBR în unitate GPT pentru a comuta BIOS la UEFI pe Windows 10

Sursa: Windows Central

Dacă intenționați să faceți upgrade de la Windows 10 la Windows 11 sau să permiteți să comutați tipul de firmware de la BIOS (Basic Input/Output System) la Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) fără a modifica instalarea curentă sau a șterge date stocate pe unitate, mai întâi trebuie să convertiți într-unitatea utilizată o înregistrare de pornire principală (MBR)-un stil de partiție GUID Partition Table (GPT) folosit instrumentul de linie de comandă MBR2GPT.

BIOS este o bucată de cod esențială care se află pe un cip special de pe placa de bază care permite conexiunea între hardware și software. Acest cod există de mult timp și, deși a funcționat bine, nu a fost niciodată proiectat pentru hardware-ul modern și a avut multe limitări, inclusiv acțiunile mai mici de 2TB.

Oferte VPN: licență pe viață pentru 16 USD, planuri lunare la 1 USD și mai mult

UEFI este noul firmware care înlocuiește vechiul stil de firmware BIOS. Introduce câteva funcții suplimentare, inclusiv suport pentru partiții mai mari de 2 TB și timpi mai rapid de pornire, repaus, reluare și oprire. De asemenea, deblochează multe dintre noi funcții de securitate disponibile pe Windows 11 și Windows 10. De exemplu, „Secure Boot” este o caracteristică care poate proteja procesul de pornire al unui dispozitiv de programe rău intenționate, iar acum este o condiție prealabilă pentru a instala Windows 11. „Device Guard” vă oferă controale mai avansate pentru accesul la aplicații, iar „Credential Guard” poate ajuta la prevenirea atacurilor de tip pass-the-hash.

În acest ghid Windows 10, vă vom ghida prin pașii și informațiile pe care trebuie să le cunoașteți pentru a utiliza instrumentul de linie de comandă Microsoft MBR2GPT pentru a converti o unitate din stilul de partiție MBR în GPT, pentru a trece de la modul BIOS la modul UEFI pe dispozitivul dvs. și activați corect Secure Boot.

 • Cum se transformă o unitate din MBR în GPT pe Windows 10
 • Cum se schimbă modul firmware de la BIOS la UEFI

Avertizare: Deși acesta este un proces nedistructiv, este totuși recomandat să faceți sau să copiați rezerva completă a computerului înainte de a continua, în cazul în care ceva nu merge bine și trebuie să faceți sau să derulați înapoi.

Cum se transformă o unitate din MBR în GPT pe Windows 10

Spre deosebire de metodele anterioare care vă cer să faceți sau să copiați rezervarea datelor și să reinstalați Windows, instrumentul MBR2GPT simplifică procesul de schimbare a stilurilor de partiție în câteva minute. Conversia se face prin adăugarea componentelor GPT la partiția MBR fără a modifica partiția existentă și păstrând datele neatinse.

De obicei, să începeți în modul UEFI în momentul în care vă instalați pentru prima dată Windows 11. Cu toate acestea, dacă actualizați un dispozitiv care rulează Windows 10 sau versiunea mai veche și acceptă UEFI, puteți converti unitatea pentru a modifica corect setările firmware-ului sistemului. În caz contrar, dispozitivul nu va mai porni corect.

Verificați stilul partiției MBR sau GPT

Înainte de a modifica configurația sistemului, puteți verifica setările curente pentru a vedea dacă sistemul este setat la MBR sau GPT utilizând acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Managementul discurilor și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide experiența.
 3. Faceți clic pe dreapta pe unitate (unde este instalat Windows 10) și selectați Proprietăți opțiune.

  Sursa: Windows Central

 4. Faceți clic pe Volumele fila.
 5. Sub câmpul "Stil partiție", dacă câmpul citește Tabel de partiții GUID (GPT), unitate nu are nevoie de conversie, dar dacă vedeți Master Boot Record (MBR) etichetă, puteți utiliza instrumentul de conversie pentru a comuta.

  Sursa: Windows Central

 6. Apasă pe Anulare butonul.

După ce ați finalizat pașii, puteți continua să schimbați stilul partiției pe computer.

De asemenea, dacă trebuie să schimbați partiția, asigurați-vă că verificați site-ul web de asistență al producătorului dispozitivului pentru a afla dacă hardware-ul include suport pentru UEFI înainte de a utiliza aceste instrucțiuni.

Conversia MBR în stilul partiției GPT (offline)

Pentru a converti o unitate Windows MBR în GPT 10, acești pași:

 1. Deschis Setări.
 2. Faceți clic pe pe Actualizare și securitate.
 3. Faceți clic pe pe Recuperare.
 4. În secțiunea „Pornire avansată”, faceți clic pe Raportați acum butonul.

  Sursa: Windows Central

 5. Apasă pe Depanați opțiune.

  Sursa: Windows Central

 6. Faceți clic pe pe Opțiuni avansate.

  Sursa: Windows Central

 7. Apasă pe Prompt de comandă opțiune.

  Sursa: Windows Central

 8. Selectați contul de administrator și conectați-vă (dacă este cazul).
 9. Tastați următoarea comandă pentru a valida dacă unitatea îndeplinește cerințele și apăsați introduce:

  mbr2gpt /validate

  Sursa: Windows Central

  Sfat rapid: The mbr2gpt.exe se află în folderul "System32" din interiorul folderului "Windows". Dacă puteți vedea toate opțiunile disponibile, utilizați mbr2gpt /? comanda.

 10. Tastați următoarea comandă pentru a converti unitatea din MBR în GPT și apăsați introduce:

  mbr2gpt /convert

  Sursa: Windows Central

 11. Apasă pe Închide butonul.
 12. Apasă pe Opriți computerul opțiune.

După ce finalizați pașii, vor avea mai multe acțiuni, inclusiv validarea unității și crearea unei partiții de sistem EFI (ESP). Fișierele de boot UEFI și componentele GPT vor fi adăugate la partiție. Instrumentul MBR2GPT va actualiza datele de configurare de porni (BCD), iar litera anterioară va fi adăugată la unitate.

Conversia MBR în stilul partiției GPT (online)

Ori de câte ori este posibil, este recomandat să utilizați instrumentul MBR2GPT atunci când Windows este offline pentru a evita potențialele probleme. Cu toate acestea, puteți folosi și atunci când Windows 10 este funcțional complet.

Pentru a converti o unitate din MBR în GPT, urmați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Prompt de comandă, faceți clic dreapta pe rezultatul de sus și selectați Rulat ca administrator opțiune.
 3. Tastați următoarea comandă pentru a valida unitatea și apăsați introduce:

  mbr2gpt /validate /allowFullOS

  Sursa: Windows Central

 4. Tastați următoarea comandă pentru a converti unitatea în GPT și apăsați introduce:

  mbr2gpt /convert /allowFullOS

  Sursa: Windows Central

După ce ați finalizat pașii, instrumentul de linie de comandă va micșora partiția primară și va comuta unitatea de la MBR la GPT.

Codurile de returnare MBR2GPT

Dacă procesele sunt finalizate cu succes, codul de returnare ar trebui să fie „0”, dar dacă procesul eșuează, este posibil să vedeți unul dintre cele 11 coduri de eroare:

Cod de returnare Descriere
1 Utilizatorul a anulat conversia.
2 Eroare internă.
3 Eroare de inițializare.
4 Parametrii liniei de comandă nevalidi.
5 Eroare la geometria și aspectul discului selectat.
6 Unul sau mai multe volume de pe disc sunt criptate.
7 Geometria și nu îndeplinesc aspectul cerințelor discului.
8 Eroare la crearea partiției de sistem EFI.
9 Eroare la instalarea fișierelor de boot.
10 Eroare la aplicarea aspectului GPT.
100 Conversie reușită, dar unele date de configurare de pornire nu s-au restaurant.

MBR2GPT detalii importante

Instrumentul MBR2GPT funcționează pe un hard disk tradițional (HDD), pe o unitate SSD și chiar pe un M.2 cu orice versiune de Windows 10, dar trebuie să rulați instrumentul pentru un computer care rulează Windows 10, versiunea 1703 sau versiunea ulterioară.

Instrumentul a fost conceput pentru a converti unități care rulează Windows 8.1, 7 sau versiunea mai veche, dar puteți actualiza la cea mai recentă versiune de Windows 10 și apoi utilizați instrumentul pentru a converti MBR în GPT.

Când vă de-a face cu o unitate de îngrijire a criptării fișierelor cu BitLocker, trebuie mai întâi să suspendați criptarea înainte de a urma instrucțiunile prezentate mai sus.

În cele din urmă, în timp ce unități în stil MBR pot avea până la patru partiții primare, unitatea pe care trebuie să aibă posibilitatea de a converti nu poate avea mai mult de trei partiții, deoarece este necesar o alocare suplimentară pentru a crea partiția UEFI.

Cum se schimbă modul firmware de la BIOS la UEFI

După ce ați convertit unitatea într-un stil de partiție GPT, dispozitivul nu va mai porni până când accesați firmware-ul plăcii de bază și treceți de la BIOS la UEFI.

De obicei, acest proces necesită apăsarea uneia dintre tastele funcționale (F1, F2, F3, F10 sau F12), Esc sau tasta Delete imediat ce porniți computerul. Singura avertizare că aceste setări vor fi diferite în funcție de producător și chiar de modelul computerului. Ca urmare, asigurați-vă că verificați site-ul web de asistență al producătorului dispozitivului pentru detalii mai specifice.

În timp ce vă aflați în interfața de firmware, găsiți meniul "Boot" și activați opțiunea UEFI, salvați modificările, iar apoi computerul ar trebui să pornească corect.

De asemenea, dacă intenționați să actualizați dispozitivul la Windows 11, în timp ce vă aflați în setările UEFI, deschideți pagina de pornire sau de setări de securitate, selectați opțiunea „Secure Boot” și activați-o și ieșiți din firmware-ul salvând modificările.

Verificați stilul partiției GPT

Pentru a verifica că computerul folosește un stil de partiție GPT, urmați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută Managementul discurilor și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide experiența.
 3. Faceți clic pe dreapta pe unitatea principală și selectați Proprietăți opțiune.
 4. Faceți clic pe Volumele fila.
 5. Sub câmpul „Stil partiție”, informațiile ar trebui să fie citite acum Tabel de partiții GUID (GPT).

  Sursa: Windows Central

După finalizarea pașii, dacă partiția verifică, folosește stilul de partiție corect, ultimul lucru este să vă dacă dispozitivul folosește modul firmware UEFI.

Verificați firmware-ul UEFI

Pentru a verifica dacă computerul dvs. corect modul UEFI și că Secure Boot este activat, urmați acești pași:

 1. Deschis start.
 2. Caută msinfo32 și faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide Informatii despre sistem aplicația.
 3. Faceți clic pe pe Rezumatul sistemului pe panoul din stânga.
 4. Verificați „Modul BIOS”, care acum ar trebui să fie citit UEFI.

  Sursa: Windows Central

 5. Verificați informațiile „Secure Boot State”, care acum ar trebui să fie citite Pe.

După ce ați finalizat pașii, dacă informațiile de sistem arată UEFI, ați schimbat cu succes modurile firmware-ului.

Mai multe resurse Windows

Pentru mai multe articole utile, acoperire și răspunsuri la întrebări despre Windows 10 și Windows 11, vizitați următoarele resurse:

 • Windows 10 pe Windows Central — Tot ce trebuie să știți
 • Ajutor, sfaturi și trucuri pentru Windows 10
 • Windows 11 pe Windows Central — Tot ce trebuie să știți
 • Ajutor, sfaturi și trucuri pentru Windows 11

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here