Iată de ce Microsoft nu a creat încă „Surface Go X”…

Sursa: Daniel Rubino / Windows Central

Conceptul unui „Surface Go X” alimentat cu ARM pentru a completa Surface Go 3 alimentat cu Intel este atrăgător. Fiind cineva care s-a lăudat cu tehnologia ARM cu Windows din 2016, nu sunt doar un mare fan al Windows pe computerele ARM, dar le folosesc tot timpul (în prezent, trec între Surface Pro X și HP Elite Folio ).

Așadar, un editorial recent pe care l-am publicat în care am întrebat de ce Microsoft nu a făcut un buget Surface Go X alimentat de ARM a rezonat cu mine. Sunt de acord cu ideea. Un astfel de dispozitiv ar putea fi mai puțin subțire și poate avea o durată de viață a bateriei comparabile mai mare decât Surface Go 3, păstrând în același timp costurile similare.

Beneficiile ARM prin evidente, deci de ce este Microsoft atât de încăpățânat? Răspunsul este simplu: Qualcomm Snapdragon 7cx Gen 2 nu este suficient de bun.

Din 2016, comentez cum aceasta este o călătorie, nu o cursă. Dar nu sunt naiv. În al cincilea an de când a fost anunțat Windows on ARM, s-au înregistrat multe progrese, inclusiv primul laptop din lume compatibil cu 5G. Dar mai sunt încă să fie utilizate de făcut înainte ca generală a ARM normalizată.

Deși este ușor să argumentezi că Microsoft ar trebui să folosească Snapdragon 8cx Gen 2 cu o putere mai mare, adevărul este că cipul are un preț superior. Orice „Surface Go X” trebuie să folosească seria Qualcomm Snapdragon 7c, prietenoasă cu bugetul. Nu este diferit de Intel Pentium (cost redus) vs. Intel Core i7.

Sursa: Windows Central

Am folosit Snapdragon 7c Gen 2 în Samsung Galaxy Book Go, recent revizuit, unde am lăudat prețul și execuția generală. Totuși, m-am plâns de fapt că procesorul nu este încă pregătit să învingă Intel. Este foarte aproape, dar are nevoie de încă o generație pentru a oferi o experiență de utilizator convingătoare (și nu frustrantă).

Microsoft lansarea unui Surface Go X cu un Snapdragon 7c Gen 2 ar fi așa. Va arăta bine și va avea un preț pentru piața de masă, dar utilizatorii vor rămâne nemulțumiți.

Așteptați Snapdragon 7c Gen 3 (și Cortex-A78c)?

Sursa: Arm Ltd.

Am putut vedea Microsoft făcând Surface Go X când Snapdragon 7c Gen 3 a ieșit pe piață. Încă nu știm prea multe despre acest cip, deoarece Qualcomm nu l-anunțat, dar iată câteva speculații informate.

Cred că Qualcomm este probabil să treacă la platforma Arm Cortex-A78C mai nouă și mai puternică pentru procesarea vânzării Windows on ARM în cursul acestui an. SoC-ul de 5 nm va fi livrat probabil cu Hexagon 780 DSP (procesor de semnal digital) de la Qualcomm, care servește drept bază pentru popularul chipset Snapdragon 888 utilizat în smartphone-uri.

Cortex-A78C nu este un secret, deoarece detaliile din jurul lui au fost dezvăluite de Arm la sfârșitul anului 2020. În loc de mare.Arhitectură mică, A78-C poate utiliza o structură omogene cu toate nucleele mari oferind mult mai multă putere de calcul. Din observațiile lui Arm pe platformă:

Procesorul Cortex-A78C este construit pe baza procesorului Cortex-A78, ca parte a unei soluții scalabile, cu caracteristici avansate de securitate și arhitectură, permițând până la opt configurații de procesor cu nuclee mari. Alături de această configurare a stabilirii procesului, Cortex-A78C include și au putut stabili sistemul de memorie, permițând până la 8 MB de cache L3 partajat pentru sarcini de lucru solicitant, inclusiv jocuri AAA, editare multimedia și alte suite profesionale de productivitate.

Permite calcularea de înaltă performanță, cu suport pentru până la opt clustere cu nuclee mari și până la 8 MB cache. zilei.

Qualcomm ar trebui să ia acest design Arm și să construiască într-un chipset Snapdragon adăugând grafică, DSP și multe altele, deoarece așa funcționează toate acestea.

Procesor Qualcomm Snapdragon 7c.Sursa: Qualcomm

Desigur, Qualcomm poate întârzia Cortex-A78C și, în schimb, poate împinge o arhitectură Cortex-A76 cu un tac mai mare, care servește drept de bază pentru actualele Snapdragon 7c, 8c și 8cx Gen 2s. Cu toate acestea, presupusele valori de referință scurse în aprilie sugerează o creștere a mult mai semnificativă a performanței, implicând o schimbare a arhitecturii.

Presupunând că acele valori de referință sunt în parcul de precizie, 8cx Gen 3 se încadrează între un Intel Core i7-1065G7 și Intel Core i7-1165G7 în performanță multi-core. Prin comparație, acest presupus 8cx Gen 3 divin masiv Îmbunătățirea performanței cu 60% față de Gen 2 (în testele multi-core). Un 7c Gen 3 ar avea un GPU puțin puternic, performanță de bază redusă și alte modificări de design pentru a reduce costurile, menținând în același timp performanța mult peste 7c Gen 2, dar în spatele 8c și 8cx Gen 3.

Din punct de vedere istoric, Qualcomm anunță noi cipuri de computer Snapdragon în decembrie. Din cauza COVID anul trecut, acel eveniment nu a avut loc, dar este așteptat unul în 2021. Ar fi un moment bun pentru a afla despre aceste noi cipuri.

Dacă acel anunț Qualcomm are loc, din nou, mergând după istorie, nu vom vedea acele noi cipuri în dispozitivele Windows reale până la jumătatea anului 2022 cel mai devreme. Asta îl configurează frumos pe Microsoft să anunțe un 5G Surface Pro X și da, poate că „Surface Go X” în septembrie sau octombrie 2022.

ARM: O mulțime de impuls pentru PC în 2022 și 2023

Noul HP Elite Folio alimentat de ARM.Sursa: Daniel Rubino / Windows Central

În cele din urmă, merită remarcat faptul că ARM și Windows vor continua să crească în 2022. Și nu doar din cauza Qualcomm.

NVIDIA cumpără Arm, compania care proiectează cipurile pe care Qualcomm le personalizează și le construiește, pentru 40 de miliarde de dolari. NVIDIA nu s-a sfiat să vrea să se întoarcă în fabricarea proceselor ARM (amintiți-vă Tegra?) și-a valorificat, de asemenea, priceperea grafică RTX pentru a oferi unele dispozitive PC potențiale. Am văzut deja o parte din această integrare în iulie.

Sursa: Android Central

Samsung are și cipurile Exynos bazate pe ARM. Samsung a făcut echipă cu AMD pentru a aduce RDNA 2 și ray tracing la Exynos în iunie. Anunțul oficial vine cu zvonul din mai că Samsung produce Exynos pentru laptop-uri, care folosește și AMD. Într-adevăr, Samsung a fost pe un laptop în ultima vreme cu seria Galaxy Book (Pro), Galaxy Book Go și Galaxy Book Pro 360. Și compania a creat câteva Windows pe computer ARM care folosește deja Qualcomm.

Apropo de Qualcomm, compania a preferat Nuvia în ianuarie. Dacă nu ai auzit niciodată de Nuvia, e bine. Știți doar că fostul designer de cipuri Apple, Gerard Williams, a fondat-o. Williams a fost arhitectul șef care a condus designul proprietarului cip Apple de la A7 la A12X, ducând la faimosul procesor Apple M1 folosit în MacBook-uri. Alături de colegii directori de arhitectură a cipurilor Apple, John Bruno și Manu Gulati, Williams lucrează acum la Qualcomm. Lăsați-l să intre, deoarece este o afacere foarte mare.

Nici Qualcomm nu a fost timidă în privința planului de vânzare cu Nuvia, chiar dacă există încă sunt cu doi sau trei.

Și deși există zvonuri că Microsoft construiește propriul siliciu, cred că acele planuri au fost lăsate deoparte. Qualcomm a scăzut 1 USD.4 miliarde pe Nuvia trimite un semnal puternic că compania este „în ea” pentru construirea de cipuri pentru PC.

În concluzie, cred că Microsoft ar putea face un Surface Go X atunci când este momentul potrivit și asta nu este acum. Dar dacă cipurile de calculator Gen 3 ale Qualcomm zona de schimbare arhitecturală, atunci se poate face un argument puternic pentru un astfel de dispozitiv.

Vom vedea ce se întâmplă.

Lasă Un Comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here